Do ukončení podpory Atassian Serveru zbývá 100 dní 10 hodin 20 minut 13 sekund Chci konzultaci

Jira Software 8.0 je venku!

13.2.2019 | Martin Bayer | Jira

V pondělí 11. 2. 2019 proběhl major release Jira Software s číslem 8.0 a kromě výrazného zvýšení výkonu s sebou přinesl i plno velkých změn a nových funkcí. Podívejte se s námi na přehled toho nejdůležitějšího, co vám upgrade na novou Jira přinese.

Na výkonu záleží

Pojďme začít nárůstem výkonu, který jsme nakousli už v úvodu. Jira 8.0 je oproti předchozím verzím opravdu rychlá. A nejedná se jen o rychlejší indexování, ale také o rychlost zobrazování u nejpoužívanějších boardů a backlogů. A jak rychlá tedy Jira je? Atlassian to uvádí na několika konkrétních příkladech, u kterých srovnává Jira 8.0 s předchozí verzí Jira 7.13:

  • Viewing boards – zlepšení o 62 %,
  • Viewing backlogs – zlepšení o 87 %,
  • Vyhledávání přes JQL – zlepšení o 33 %,
  • Browsing boards – zlepšení o 16 %.

Z testování Jira 8.0 také vyplynulo výrazné zlepšení (30–50 %) u typických akcí v Jira, obsahujích velké množství různých data setů. Kompletní výsledky testování najdete v oficiální zprávě od Atlassian.

Rychlejší indexování

A teď k tomu indexování. Jednou z největších změn v Jira 8.0 je upgrade Lucene – vyhledávacího enginu Jira. Přestože se nejedná o na první pohled viditelnou změnu, přináší s sebou upgrade masivní nárůst výkonu u indexování, což uživatelům výrazně zjednoduší práci:

  • Reindexování Jira je nyní o 71 % rychlejší.
  • Indexy jsou menší (o 48 %) a snadněji se používají.
  • Jira je stabilnější a byly eliminovány chyby ve vyhledávání.
  • Výkon je konzistentní po celou dobu používání.

Změny v UI – Scrum a Kanban

Atlassian se zabývá updatem Jira UI již delší dobu. Tentokrát se zaměřili především na Scrum a Kanban boardy a backlogy – aktuálně jedny z nejvyužívanějších pohledů v Jira. Nový design by měl být přehlednější a intuitivnější. Atlassian se při update UI samozřejmě zaměřil i na to, aby změny nenarušily existující workflows nebo nainstalované aplikace.

Chytřejší e-mailové notifikace

E-mailové notifikace mohou být pro uživatele často ubíjející. Už jste určitě zažili rána, kdy jste se probírali hromadou notifikací v inboxu, upozorňujících na každý update issue, který proběhl. Atlassian se proto zaměřil na to, aby byly notifikace chytřejší a „méně ukecané“. V Jira 8.0 je nově možnost všechny notifikace, které probíhají ve stejném časovém období, seskupit a mít kompletní informace o tom, co se vše událo, v jednom summary e-mailu. Jak takový summary e-mail vypadá, se můžete podívat na screenshotu níže.

Zprovoznění této funkce může admin nastavit v sekci > System > Batching email notifications. Více o tom, jak zapnout chytré notifikace ve vaší Jira 8.0, najdete v oficiálním návodu.

Backlogy se nahrávají rychleji

Rozsáhlé backlogy se mohou někdy nahrávat opravdu dlouho a uživatelé jsou tak často nuceni pracovat pouze s malým dílkem z celkového objemu issues. S vědomím toho a se snahou o rychlejší nahrávání backlogu se Atlassian rozhodl změnit defaultní počet zobrazených issues na 100 (90 svrchu a 10 zespodu). Zbývající issues pak snadno zobrazíte kliknutím na „Zobrazit všechny issues“.

Mimo tyto změny proběhla v Jira 8.0 také řada backendových změn, které umožňují rychlejší nahrávání.

Další zvýšení výkonu díky odstranění Linked pages

Pro další výrazné zvýšení výkonu se v Atlassian rozhodli omezit počet stránek nalinkovaných k epics a sprintům. Samozřejmě je stále možné trackovat nalinkované stránky a zjistit, jestli jich existuje více než jedna. Přesný počet těchto stránek už ale v Jira 8.0 nově nenajdete.

Nové ikony priorit

Dle zpětné vazby byly ikony priorit pro mnoho uživatelů Jira těžko rozlišitelné. Atlassian si vzal zpětnou vazbu k srdci a po mnoha hodinách designování a testování připravil soubor jednoduchých a hlavně srozumitelných ikon, které uživatelé snadno rozliší. Skvěle je to vidět na srovnání nových a původních ikon na obrázku níže.

Nové možnosti u pokročilého vyhledávání

U pokročilého vyhledávání můžete nově využít tyto možnosti:

  • Najít autora změny (updatedBy) – vyhledá issues, které byly upraveny konkrétním uživatelem během vybraného časového období. Více o této funkci.
  • Najít typy odkazů (issueLinkType) – vyhledá issues, které jsou propojeny s jinými issues konkrétním typem odkazu (bloky, duplikace apod.). Více o této funkci.

A to není zdaleka vše

V tomto článku jsme se snažili shrnout to nejdůležitější, co Jira Software 8.0 svým uživatelům přináší. Nová verze má však celou řadu dalších méně či více důležitých vylepšení, která vám práci s Jira zpříjemní. Kompletní výčet změn a další informace najdete v originálním článku od Atlassian.

Zdroj: Atlassian Support

Martin Bayer Martin Bayer

Atlassian Competency Leader

Martin pracuje v MoroSystems jako Atlassian Solution Architect a Atlassian Competency Leader. Jeho dřívější vývojářská kariéra a zkušenosti s Atlassian nástroji ho postupem času nominovaly do role konzultanta v oblasti technických řešení a integrací Atlassian nástrojů s jinými systémy.

Komentáře

Podobné články

Nechte nám na sebe kontakt a naši odborníci se vám ozvou. Neradi píšete? Kontaktujte experta na telefonním čísle +420 725 761 338

Důvěřují nám tyto firmy

close

Přicházíme s

MoroSystems Orchestra!